Last Updated on april 12, 2024 by admin

Hur köper man indexfonder, och var? En fråga som kan tyckas självklar för de med erfarenhet av fondsparande, men som likväl ställs av många nybörjare. Indexfonder köps via handelskonto hos en bank, nätmäklare eller via fondbolaget. Nedan finner du en guide till hur du kommer igång. 

Indexfonder är enkla, billiga och breda fonder som ger bra diversifiering och som passar utmärkt för ett regelbundet, långsiktigt månadssparande. De kräver heller inga djupa förkunskaper eller att man är särskilt insatt i börsen, vilket gör de lämpliga för alla att handla – oavsett tidigare erfarenheter.

Att komma igång med ett fondsparande – oavsett om det gäller indexfonder eller vanliga aktiva aktiefonder – kan dock kännas lättare sagt än gjort om man är en novis på området. Hur gör man – och vilka indexfonder ska man köpa?

Frågetecknen kan vara många, men lyckligtvis är det inte så komplicerat som det kan verka.

I den här artikeln går vi steg för steg igenom hur du gör för att komma igång med ett fondsparande, hur du köper indexfonder samt vad som är bra att tänka på vid investering i fonder.

Först ut – en lista över de just nu populäraste indexfonderna inom några vanliga fondkategorier. Viktigt är att alltid göra en egen bedömning och välja fonder utifrån sin egen strategi, men en titt på hur andra investerar kan fungera som bra inspiration.

 

Indexfond

Total fee

Global
Advance Global

0,10 %

Länsförsäkringar Global Indexnära

0,22 %

SPP Global Plus A

0,43 %

Europa
DNB Europe Index A

0,33 %

SPP Equity Fund Europe

0,23 %

Europe advances

0,17 %

Sverige
Avanza Zero

0,00 %

SEB Sustainable Sweden Close to the index

0,26 %

SPP Aktiefond Sverige A

0,22 %

USA
SPP Equity Fund USA

0,22 %

Advance USA

0,17 %

Swedbank Robur Access USA A

0,26 %

Emerging markets
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A

0,44 %

Avanza Emerging Markets

0,29 %

Öhman Ethical Emerging Markets A

1,06 %

Asien
Swedbank Robur Access Asia A

0,35 %

Öhman Ethical Index Pacific

0,73 %

Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive fond hos Avanza.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning – det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ovanstående fonder är inga investeringstips – endast inspiration.

Hur köper man indexfonder? 4 steg för att komma igång

Att köpa indexfonder är varken särskilt svårt eller tidskrävande. Följande är en enkel steg för steg-guide till hur du kommer igång:

1. Öppna ett handelskonto

För att kunna köpa indexfonder måste du först och främst ha ett speciellt handelskonto genom vilket alla dina köp- och säljtransaktioner ska göras. Detta gäller för alla investeringar i värdepapper – vare sig det rör sig om indexfonder, aktivt förvaltade fonder, ETF’er, aktier eller obligationer.

Tre olika kontotyper finns att välja mellan; aktie- och fondkonto (även kallat depåkonto), ISK samt kapitalförsäkring. Villkoren för dessa olika konton skiljer sig något åt – framförallt i hur du skattar för ditt innehav – men generellt sett brukar ISK vara det mest förmånliga valet.

Tips! På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som skiljer depåkonto, ISK och KF åt.

Handelskonto kan öppnas i vanliga storbanker som Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank – men störst utbud och lägst avgifter får du om du väljer en nätmäklare som Avanza eller Nordnet.

Det kostar ingenting att öppna ett konto, registrering och inloggning sker tryggt med BankID och du kan ha flera olika konton på samma gång – till exempel ett för barnspar och ett för pensionsspar.

2. Gör upp en investeringsstrategi 

Mål och syfte är viktigt för att kunna välja rätt indexfonder och/eller andra instrument att investera i. Innan du gör ditt första köp är det därför viktigt att du har en klar plan med ditt sparande.

Bra frågor att ställa sig själv är:

Genom att ställa dessa frågor till dig själv – och besvara dem – blir det enklare att göra upp en rimlig strategi för ditt sparande.

3. Hitta de indexfonder du vill investera i 

Detta kan upplevas svårt om man saknar tidigare erfarenhet av fonder – hur ska man veta vad man ska leta efter? Vilka fonder som är köpvärda och vilka man bör undvika?

Historisk avkastning, avgift och fondens bredd är viktiga variabler att kika på när du ska välja fonder. Historisk avkastning – det vill säga vilken värdeutveckling fonden haft tidigare – är ingen garanti för att det blir likadant i framtiden, men en stabil och långsiktigt bra tidigare avkastning kan indikera att fonden är köpvärd.

Indexfonder är på grund av den passiva förvaltningen betydligt billigare än vanliga fonder, men avgifterna kan variera kraftigt mellan olika alternativ. Vissa indexfonder – som Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige – är helt gratis, medan andra kan ha en avgift på över 1%.

Höga fondavgifter riskerar att gröpa ur din avkastning över tid, varför billigare fonder oftast är ett bättre val. Även några tiondels procentenheter kan göra stor skillnad. Avgifter som understiger 0,30% brukar anses billigt.

För att skapa en fondportfölj med så bra diversifiering som möjligt, är det viktigt att bygga en bas av breda indexfonder. Breda indexfonder är fonder som följer stora börsindex och som har stor geografisk spridning.

Indexfonder med global inriktning ger bäst diversifiering av alla eftersom ditt kapital exponeras mot många olika bolag på många olika marknader världen över.

Använd din nätmäklares fondlista för att att filtrera fram och hitta indexfonder med olika inriktning och för att jämföra avkastning, avgift, antal ägare, hållbarhetsbetyg och rating.

4. Lägg en köporder

När du hittat en fond du vill investera är det dags att lägga en köporder. Du väljer själv hur mycket eller lite du vill investera. En fördel med indexfonder (och fonder överlag) är att man kan köpa för väldigt låga belopp om man så önskar. De flesta har endast 100 kronor som lägsta investeringsgräns.

Till skillnad från aktier som handlas i realtid på börsen, tar det lite längre tid för ett fondköp att gå igenom. Din order skickas till fondbolaget som ska hantera och boka in ditt köp, varför det oftast dröjer en eller ett par arbetsdagar innan din order går igenom.

Sedan återstår egentligen bara uppföljning då och då. Indexfonder är enkla och bekväma på så sätt att de inte kräver någon aktiv förvaltning av dig själv. Att regelbundet stämma av utvecklingen är däremot givetvis bra.

Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Önskar du månadsspara i indexfonder behöver du inte manuellt gå in och köpa fondandelar varje månad. Både Avanza och Nordnet erbjuder automatiskt månadssparande i vilka du ställer in hur mycket du ska spara varje månad, i vilka fonder och med vilken fördelning.

Beloppet dras sedan med autogiro från det konto du anger, varpå fondköpen görs automatiskt samma eller nästföljande vardag.

Varför ska man investera i indexfonder?

Frågor som Hur köper man indexfonder? och Vilka indexfonder ska man köpa? är vanliga – men minst lika vanlig är frågan om varför man ska investera i indexfonder. På vilket sätt är indexfonder bra?

Indexfonder har många fördelar och rekommenderas ofta av diverse investeringsproffs och finansanalytiker som det bästa och mest fördelaktiga investeringsvalet över tid. Låt oss kika lite på varför.

Passiv förvaltning ger lägre avgifter

Indexfonder är värdepappersfonder som syftar till att replikera utvecklingen för ett specifikt index – vanligen ett börsindex. För att kunna göra det investerar en indexfond i precis samma tillgångar som sitt jämförelseindex och med precis samma procentuella fördelning.

Eftersom innehavet i en indexfond ska återspegla index, behövs ingen aktiv förvaltning där fondförvaltare och analytiker regelbundet letar köpvärda aktier och investerar, säljer och balanserar om i fondens portfölj. Indexet fungerar som en färdig mall, varför förvaltningen av indexfonder benämns som passiv.

Som nämndes tidigare är passiv förvaltning betydligt mindre krävande än aktiv, varför förvaltningsavgifterna också är lägre för indexfonder. Billiga avgifter gör väsentlig skillnad för hur mycket av din framtida avkastning du får behålla.

Lästips: Indexfonder med lägst förvaltningsavgift

Bred exponering ger bra riskspridning 

Utöver de billigare avgifterna, är också den naturliga diversifiering en indexfond ger mycket positiv. Index omfattar ofta många aktier av olika slag, vilket innebär att även indexfonder gör det.

En aktiv aktiefond har ofta betydligt färre innehav än en indexfond eftersom aktiv förvaltning är mer krävande – och färre innehav ger snävare riskspridning.

Avkastning i nivå med index – ett tryggare alternativ

Målet med en indexfond är att generera en avkastning i nivå med index – aldrig sämre, men heller inte bättre. Detta är den främsta skillnaden mot en aktivt förvaltad fond, som istället strävar efter att slå index så mycket som möjligt.

Är du mindre riskbenägen och prioriterar lite mer trygghet framför chans till skyhög avkastning är en indexfond ett bra val.

En aktiv fond kan, om man har tur och väljer rätt, ge en avkastning många gånger bättre än index. Har man otur kan det dock precis lika gärna gå åt motsatt håll – det vill säga att avkastningen istället blir betydligt sämre än index. Mycket hänger på hur pass skicklig fondförvaltaren är.

En indexfond kommer inte att bjuda på några pengaraketer, men du kommer heller aldrig få en avkastning sämre än index (avgiften måste dock räknas av). Och med tanke på att värdeutvecklingen för index legat omkring 6-7% de senaste åren är det en ganska bra deal.

Indexfonder har oftast bättre värdeutveckling över tid

Ytterligare ett starkt incitament till varför indexfonder är bra investeringsalternativ är att de överlag lyckats bättre än aktivt förvaltade fonder.

Forskning och statistik visar att det över tid är mycket svårt för även de allra skickligaste fondförvaltarna att faktiskt lyckas slå index – vilket innebär att den dyra avgiften man betalar för aktiv förvaltning istället äter upp stora delar av vinsten.

Kom ihåg: Ju högre avgift en fond har, desto bättre måste den prestera för att ge dig valuta för dina pengar. 

Vilka nackdelar finns?

Många fördelar till trots har förstås även indexfonder nackdelar som är viktiga att känna till om du ska investera:

Summa summarum: Indexfonder i snabba drag

Vill du lära dig mer specifika fondkategorier? Läs gärna inläggen om Svenska IndexfonderEuropeiska Indexfonder och Amerikanska Indexfonder.

Läs gärna mer på vår systersida Samuelssons Rapport om indexfonder.