Last Updated on maj 18, 2022 by Emelie

Att finna några gratis indexfonder, är inget du ska hoppas på. Detta är ungefär lika svårt som att få någon att ge dig pengar att leva för. Hur som helst kan du finna de indexfonder som nästan är gratis. I det fallet blir naturligtvis dessa de bästa indexfonderna att satsa på. Givetvis finns det även mycket mera att se till Här ska det finnas en bra historisk avkastning och en hög garanti för framtida avkastning. Var detta finns är svårt att säga då det varierar kraftigt. Detta kan vara en global indexfond, Nordnet Superfonden eller andra lokala indexfonder i Sverige. Alltså finner du inga fonder som är helt gratis att investera i, men du finner många andra fonder där de satsar på att investera i de aktier som har den största omsättningen. Detta kan vara riktigt bra alternativ för dig som ska göra valet av bästa indexfonden.

Vilka fonder ska man satsa på

När vi säger att det inte finns någon indexfond som är gratis, handlar detta alltså om att du måste satsa pengar för att investera i dessa och på så sätt äga en andel i dessa fonder. Det finns dock en indexfond som är avgiftsfri gällande courtageavgiften. Denna finner du hos Avanza. Fonden bär namnet Avanza Zero och kan mycket väl vara en av de bästa indexfonder du kan finna. Efter detta finns även Avanza Global, som har en mycket låg förvaltningsavgift, samt en bra historisk värdeutveckling. Du hittar också ytterligare en indexfond som är gratis rörande avgiftsfritt courtage. Detta är Nordnet Superfonden Sverige, som numera bytt namn till Nordnet Indexfond Sverige

Vad som står helt klart när det gäller indexfonder och aktivt förvaltade fonder är att de mest populära investerar inom OMX30, vilket är ett index som listar de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. Här beror det på erfarenhet och kunskap gällande vilka olika indexfonder du väljer och vilka olika index dessa följer.

Nedan ser du en lista på några av de mest populära indexfonder du finner med ingen eller lägsta courtageavgift.

Efter dessa bra val ska kika närmare på fonderna Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige. Detta då dessa fonder är de billigaste och relativt säkra då den ena följer , eller söker följa OMX30 och den andra Nasdaq OMXSBGI.

Information om Avanza Zero

Att detta är en av de indexfonder som söker följa OMX30, är inte lätt att se för den som saknar kunskaper. Här säger de sig sträva efter de följer SIX30RX. Detta är dock precis samma som OMX30, vilket betyder de 30 aktier som omsätts mest på Stockholmsbörsen. Nedan ser du de aktier fonden investerar mest i 2021.

Alla vet att värdet på indexfonder både kan öka och minska, men detta ses som en av de fonder som har mindre risk att minska i värde. Ska du börja spara kan detta vara ett bra val som ger en bättre avkastning, där du får tillbaka lite mera än din investering.

Information om Nordnet Indexfond Sverige

Detta är en av de indexfonder som har bytt namn. Om du ska investera i denna är det inte längre Nordnet Superfonden Sverige som gäller. Av regulatorisk anledning var de tvungna att byta namn till Nordnet Indexfond Sverige. Här handlar det om en fond som söker följa Nasdaq OMXSBGI. Detta inkluderar runt 70 av de mest handlade bolagen på Stockholmsbörsen i dera fondportfölj.

Andra intressant indexfonder från Nordnet

Kanske är det inte alltid automatiskt indexet som en fond söker följa som gör valet bra. Här är det för det mest vilka kostnader som är förknippade med den samt vilka historiska investeringar de gjort, samt vilken resultat procent de har haft de övriga åren. Sparare kan även kika på andra intressanta indexfonder hos Nordnet och Avanza. Nedanför ger vi exempel på några stycken indexfonder från Nordnet idag. Där också alla har bytt namn från superfond till landsnamn.

Efter detta finner vi sedan fyra internationella fonder som också kan locka:

Sammanfattning av indexfonderna

Genom att skaffa kunskaper om varje investeringsobjekt, kan du se allt från volatilitet till om det kan ses potential för avkastningen du söker. Alla fonder kan både öka och minska. det index som de olika fonderna följer är viktigt och kan påvisa en större säkerhet för din investering. Det viktigaste är dock att det satsas en bred exponering och att det också kan ses ett stabilt historiskt värde. Fonden Avanza Zero är en av de mest stabila och billigaste indexfonderna. Verkligen något för sparare som ser till låga avgifter och hög tillväxtpotential i relation till säkerhet.

Läs gärna mer på vår systersida Samuelssons Rapport om indexfonder.